В разгара на лятото и покрай  COVID-19 със сигурност мнозина от нас са помисляли или са започнали ремонт на дома си. Обикновено това е нещо, което дълго отлагаме. Факт е, че често отнема много време или се усложнява, заради непредвидени ситуации. Затова трябва да обмислим добре всичко преди да се втурнем в това лудо няколкоседмично преживяване. Ето и нашите съвети за това за какво да помислите:


1. Какъв ремонт искате да направите ?

Лек козметичен ремонт – боядисване на стените, подмяна на някои остарели мебели или сериозно преобразяване надома ви. Важно да имате идея, защото от това ще зависи времето и ресурсите, които ще трябва да отделите. Изградете ясен план как точно искате да изглеждат помещенията след преобразяването – ще бутате ли стени или изграждате нови. А може би ще сменяте настилката на пода, ще правите окачен таван, нова дограма или изолация. Най-добре е след като решите какво точно искате да промените да се консултирате със специалисти. Те ще изготвят за вас проект, който най-често в днешно време представлява 3D визуализация на жилището ви. 


2. Какъв бюджет можете да отделите?

жена държи пари в ръцете върху бюро с тетрадка и химикал

След като вече сте наясно какъв ремонт искате да направите е време да помислите и за бюджета. От ресурсите, с които разполагате ще прецените с какви материали ще работите. Ако бюджетът стига използвайте услугите на специализирана фирма или опитате да се справите сами. Ако искате ремонтът да приключи бързо и успешно със сигурност по-добрият вариант е да се доверите на специалисти. Що се отнася до  материали в днешно време пазарът предлага голямо разнообразие от продукти в широк ценови диапазон, така че без съмнение ще откриете това, което пасва най-добре за вас. Нашият съвет е да се опитате да отделите малко повече средства за качествени материали, което пък в дългосрочен план ще ви гарантира спокойствие, че няма да се наложи след година да се впуснете в нови промени в дома ви. 3. С коя фирма ще работите ?

Щом сте наясно с бюджета е време за сериозно проучване на майсторите, с които ще работите. Потърсете в интернет, там има множество уеб сайтове на фирми за ремонтни и строителни услуги. Съветваме ви да разгледате внимателно работата им, свържете се с тях и обсъдете всичко детайлно, дори можете да помолите да посетите някой техен обект на място, за да видите как реално се случва процесът на работа. Избирайте строители и майстори от вашия град или област, това значително ще намали разходите, които ще трябва да покриете за престоя им. И разбира се обадете се на приятели, които скоро са минали през ремонт и ги помолете за отзиви и съвет кого да наемете, за да свърши работата за вас. 4. Документи и разрешителни за ремонт

мъж подписва документи

Ако ремонтът, който планирате, е толкова сериозен, че са нужни някакъв вид разрешителни или документи информирайте се предварително дали екипът, който сте избрали ще свърши задачата с издаването на документи за вас или вие трябва да го направите предварително, за да не бавите ремонтите дейности, когато вече те са стартирали. 


5. Подготовка на дома 

Преди да започне същинския ремонт остава едно последно нещо – подготовката на дома. Намерете място, където да складирате всички вещи, които искате да запазите и след ремонта. Облепете мебелите и пода с защитни найлони, ако те няма да бъдат подменяни, за да не се изцапат или повредят по време на промените. Премахнете всичко, което може да пречи. Консултирайте се с вашите майстори дали предлагат складиране и извозване на отпадъците от ремонта или нужно вие да осигурите такъв контейнер сами. 

С тези няколко съвета и правилния екип би трябвало ремонтът да не ви се стори като трудно и бавно събитие. И все пак заредете с търпение за непредвидените моменти и не забравяйте, че всичко ще си е струвало, когато се настаните в новото си райско кътче.

Ремонт на дома – 5 неща, за които да помислите преди да започнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *